Olejki wspaniale oddziałują na skórę, dostarczając jej potrzebnych składników odżywczych, nawilżających i ochronnych - nie bez znaczenia jest jednak jaki olejek wybieramy - ten rafinowany czy nierafinowany.
Celem rafinacji jest wytworzenie produktu wytrzymałego na wysokie temperatury, o długotrwałym terminie przechowywania ( oleje rafinowane praktycznie się nie psują ) i dobrze sprzedającego się - taniego ( oleje rafinowane są dużo tańsze od tych nierafinowanych ). Oleje rafinowane są oczyszczane chemicznie ( poprzez działanie kwasami i zasadami) lub fizycznie ( destylacja, ekstrakcja ). Proces rafinacji odbywa się w bardzo wysokich temperaturach przekraczających nawet 200 stopni C. Wpływa on bardzo niekorzystnie na właściwości oleju. Traci on szereg wartościowych składników m.in witaminę E, beta karoten, żelazo, wapń, magnez, miedż i fosfor. Olej jest równocześnie pozbawiany swojego aromatu i smaku. W wyniku obróbki w wysokich temperaturach powstają w nim syntetyczne kwasy tłuszczowe Trans – szkodliwe dla naszego zdrowia.
A oleje nierafinowane ?
Oleje nierafinowane są mechanicznie wyciskane w prasach w niskiej temperaturze max 70 stopni C. Często mają mętną „nieciekawą” konsystencję ale zachowują swój naturalny zapach i smak. Nie tracą wartościowych składników takich jak witaminy. Metoda tłoczenia na zimno zabezpiecza na pewien czas składniki odżywcze zawarte w nasionach, które są niestety bardzo podatne na temperaturę. Dlatego oleje nierafinowane mają stosunkowo krótki czas trwałości i należy je zwykle przechowywać w niskich temperaturach.
Reasumując sytuacja trochę podobna do tej z białym-przetworzonym i ciemnym-nieprzetworzonym chlebem. Oleje nierafinowane posiadają wartość o której te rafinowane mogą jedynie pomarzyć.
Zobacz naszą szeroką ofertę olejków: http://damabio.pl/olejki-wielofunkcyjne-c-192_262.html
Nie wiedziałam, że tak różnią się rafinowane od nierafinowanych !
OdpowiedzUsuńNiezwykle wartościowe i cenne rady.
OdpowiedzUsuń