piątek, 2 marca 2018

Dziki Pustynny Daktyl


Palma daktylowa ( Phoenix dactylifera L. ) to jedno z najdawniej uprawianych drzew owocowych - od ponad 4000 lat p.n.e. W Biblii hebrajskie słowo oznaczające daktylowca wymienione jest ponad 20 razy - jako roślina ( zwana drzewem życia ), nazwa miejscowości oraz imię kobiety.

Palma daktylowa żyje nawet 200 lat i owocuje przez 80 lat. Jest to wysokie, smukłe drzewo o pierzastych liściach w kształcie pióropuszów i wysokości ponad 30 metrów. Jest drzewem pustynnym - dobrze rośnie w suchym, gorącym klimacie - nie przeszkadza jej prażące, pustynne słońce i brak deszczu. U rośliny istnieje podział na te z kwiatostanami żeńskimi i męskimi.

Tamar co znaczy "cudowana słodycz"
to arabskie określenie palmy daktylowej oraz popularne, arabskie imię kobiece

Głównym celem uprawy palmy daktylowej są jej owoce - słodkie daktyle. Podobno Arabowie uważają owoce daktyla za najważniejsze owoce na świecie ( mówią, że z daktyli wytwarza się tyle potraw ile dni liczy rok ). Daktyle to jedne z najzdrowszych owoców na świecie - zawierają ogrom minerałów i witamin, dodają energii, poprawiają trawienie i zdecydowanie poprawiają wzrok - niektórzy twierdzą, że jedzenie jednego daktyla dziennie pozwala zachować dobry wzrok do póżnej starości.

Z miękkich daktyli wyciska się sok zwany miodem palmowym, twarde mieli się na mąkę lub zjada na surowo. Z kwiatów daktylowca otrzymuje się wino i wódkę palmową. Poza tym pień daktylowca wykorzystywany jest w budownictwie, liście używa się do pokrywania dachów a z włókien palmy plecie się sznury, kosze... W Polsce jest uprawiany w doniczkach i różnych pojemnikach jako roślina pokojowa.

W ofercie naszego sklepu www.damabio.pl znajdziecie organiczny olejek kosmetyczny z zimnotłoczonych owoców daktyli pustynnych. Olejek pochodzi z Burkina Faso - pustynnego państwa w Afryce Zachodniej.

Bogaty w przeciwutleniacze i aminokwasy zmiękcza suchą, spierzchniętą i zniszczoną skórę. Zmniejsza zmarszczki, ujędrnia, zmniejsza podrażnienia i znakomicie regeneruje skórę. Nie pozostawia na niej tłustej warstwy. Może być stosowany również do pielęgnacji włosów. Polecamy !


Najel - Olejek Dziki Pustynny Daktyl - kliknij tutaj


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...