wtorek, 18 października 2016

Potęga Syberii - rośliny syberyjskie

Na Syberii i Dalekim Wschodzie zachowały się rezerwaty naturalne z unikatową roślinnością. Trawy, zioła, owoce, krzewy rosną tu swobodnie i obficie. Otaczający je surowy syberyjski klimat nie jest jednak sprzyjający dla roślin.

Pięćdziesięciostopniowe mrozy i silne wiatry pozwalają na przetrwanie i rozwój tylko niektórym gatunkom roślin. Ten klimat sprawia, że rośliny tu rosnące posiadają unikatowe właściwości, które są ich potężnym potencjałem.

Aby przeżyć w trudnych warunkach tajgi rośliny koncentrują w sobie cenne olejki eteryczne i substancje odżywcze. W wyniku tego procesu, dzięki swoim rzadkim właściwościom są one zdolne poprawić ogólną aktywność organizmu, opóźnić proces starzenia się skóry.

Poniżej przedstawiamy wam najbardziej charakterystyczne rośliny syberyjskie, których ekstrakty znalazły zastosowanie w kosmetykach dostępnych w naszym sklepie.


Rokitnik syberyjski

nazywany jest przez Rosjan "złotem Syberii". Jest to jedna z tych rzadkich roślin, których liście i owoce posiadają prawie wszystkie witaminy występujące w naturze. Rokitnik zawiera 190 bioaktywnych substancji z wit, C na czele poza tym liczne aminokwasy, mikroelementy. Rokitnik jest unikalną rośliną ponieważ nie zawiera enzymu askorbinazy - dzięki temu witamina C w jego owocach nie ulega rozkładowi nawet w wysokiej temperaturze. Olej z rokitnika to jeden z najlepszych zabiegów regeneracyjnych dla zdrowia skóry. Dzięki dużej zawartości witaminy C pomaga przyspieszyć procesy regeneracyjne w tym regenerację blizn, wit. E głęboko nawilża skórę i ją odmładza, witamy grupy B stymulują metabolizm białek i przywracają zdrową strukturę skóry.


.
zdjęcia www.naturasiberica.net.au

Cladonia Śnieżna 

Cladonia Śnieżna to wyjątkowa, rzadka syberyjska roślina, która rośnie pod jednym warunkiem: potrzebuje czystego powietrza. Nie przeszkadza jej siarczysty, syberyjski mróz czy słaba gleba. Cladonia Śnieżna uznawana jest za jedną z  najskuteczniejszych roślin o działaniu odmładzającym, Dzięki dużej zawartości unikalnego kwasu Usnic Cladonia Śnieżna aktywnie regeneruje skórę, skutecznie spowalnia procesy starzenia, poprawia strukturę skóry i przywraca jej elastyczność. Kremy tworzone na jej bazie aktywizują komórki do regeneracji.



Cedr Syberyjski

Mierzący nawet 40 metrów i żyjący do 800 lat cedr syberyjski do prawdziwa duma Rosjan - jedno z najpiękniejszych i największych drzew Syberii. Drzewo to posiada wręcz magiczne właściwości: wytwarzając bakteriobójcze substancje i olejki eteryczne oczyszcza powietrze, odstrasza owady. Posiada moce uzdrawiające. Z nasion cedru syberyjskiego ( w każdej szyszce znajduje się do 200 nasion ) tłoczony jest unikalny produkt - olejek cedrowy. Syberyjski olej cedrowy skutecznie wygładza i odżywia skórę, ma silne działanie przeciwzmarszczkowe. Stosowany jest do cery tłustej ponieważ ma lekkie działanie ściągające. Ze względu na jego wpływ na układ limfatyczny skutecznie redukuje cellulit.



Żeń-szeń syberyjski

Żeń-szeń syberyjski to krzew, który jest w stanie wytrzymać nawet najbardziej ekstremalnych zimy syberyjskie. Przeprowadzone badania wykazały, że żeń-szeń, który rośnie na terytorium syberyjskiem zawiera do 30% więcej składników aktywnych niż inne rodzaje żeń-szenia. Ekstrakt z żeńszenia poprawia stan skóry, reguluje ilość wody, chroniąc skórę przed wysuszeniem, działa jako swego rodzaju stymulator wzmacniający krwioobieg. Dzięki wszystkim tym właściwościom wyciąg z żeń-szenia jest stosowany w leczeniu przebarwień oraz w pielęgnacji skóry wrażliwej i dojrzałej.



Malina moroszka

Zwana w starożytności "bagiennym bursztynem" to  niezwykła roślina, która jest w stanie przetrwać skrajne wahania temepratury od -40 stopni C do +30 stopni C. Jedna roślina w jednym okresie wegetacyjnym rodzi tylko jeden owoc. Malina moroszka posiada duże ilości witaminy C, A i E i kwas benzoesowy. Stosowana jest w kosmetykach o działaniu ochronnym i regeneracyjnym. Owoce maliny moroszki to jedne z najdroższych jagód na świecie .

W sklepie www.damabio.pl posiadamy szeroką ofertę kosmetyków na bazie roślin syberyjskich: kliknij tutaj



sobota, 19 grudnia 2015

Olejek z Marakui - dwukrotnie silniejszy niż arganowy


Nazwa marakui czyli Męczennicy jadalnej (Passiflora edulis Sims) pochodzi z łaciny. Słowo passio oznacza cierpienie, flos – kwiat. Marakuja swoją nazwę zawdzięcza chrześcijańskim, hiszpańskim kolonizatorom - kwiaty marakui kojarzyły im się z koroną cierniową Chrystusa.

Roślina jest powszechnie uprawiana w wielu krajach Ameryki Południowej, Ameryki Środkowej, na Karaibach, w Afryce, Azji Południowej - wymaga klimatu tropikalnego. Kwiat marakui jest narodowym kwiatem Paragwaju.

Występuje kilka odmian marakui m.in ta o jasnożółtych owocach, które dorastają do wielkości grejpfruta i są kwaskowe w smaku oraz ta o ciemno-purpurowych, znacznie mniejszych owocach - te są znacznie słodsze w smaku.

Owoce marakui można spożywać na surowo z pestkami. Produkuje się z nich jogurty, soki, lody, napoje, likiery, musy .....

W kosmetyce olejek z nasion marakui zdobywa coraz więcej zwolenników. Posiada dwukrotnie silniejszy potencjał antyoksydacyjny niż znany olej arganowy co czyni go bardzo silnym olejkiem o właściwościach przeciwstarzeniowych i przeciwzmarszczkowych.

Olejek z nasion marakui zawiera duże ilości kwasu linolowego dzięki czemu po użyciu skóra staje się wyjątkowo delikatna i przyjemnie miękka.

Polecany jest do każdego rodzaju cery w tym cery naczynkowej. Łagodzi objawy trądziku różowatego, zmniejsza stany zapalne skóry, nawilża i wspaniale odżywia.

Olejek ma specyficzny, naturalny zapach, do którego można się przyzwyczaić. 


W naszej ofercie posiadamy tłoczony na zimno, w 100% organiczny olejek firmy NatVita 110ml. Olejek o naturalnym zapachu i cudownych właściwościach kosmetycznych. Kliknij tutaj
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...